Barszcz biały i żurek – czy się od siebie czymś różnią?

15 czerwca 2022

Znajdź zakwas na żurek śląski.

Obecnie coraz rzadziej zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje chęć ekspresowego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do posiłków uprzednio podawanych przeważnie jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas są one stałym punktem w ofercie gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo serwowane w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.

Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jeden uniwersalny przepis na barszcz biały i żurek?

Jeśli zapyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to natychmiast wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób nawet nie wie, że to dwa odmienne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały zaś – na zakwasie na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, niemniej wypada dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla zdolności kucharza oraz jego subiektywne preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zwykle znajduje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, bowiem w ramach tej grupy zup wymienia się trzy rodzaje:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaśny żur gotowany najczęściej ze sporą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.

Nie trzeba robić samemu zakwasu na żur i barszcz biały

Wykonanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest trudne, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. Na blogach kulinarnych przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które można wykorzystać. Używając jednakże domowy zakwas należy zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli chrapka np. na żurek najdzie was niespodzianie, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym przyrządzimy aromatyczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski bądź staropolski.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]