Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?
29 kwietnia 2022
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej bądź jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w naszej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne.
Czym podkręcić walory smakowe ogórków kwaszonych
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki bądź drewniane beczułki, w których ogórki zalewa się słoną wodą i stawia się je na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po paru dniach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper i czosnek, lecz walory smakowe ogórków kiszonych można wzbogacić również różnymi dodatkami, między innymi liśćmi laurowymi, gorczycą albo kawałkami ostrej papryki. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, by osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarkę, w której może chować przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż musimy zrezygnować z ogórków kwaszonych – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w kubełkach albo w woreczkach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Czy należy jeść kwaszone ogórki?
Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na ludzki organizm. Dzieje się tak, bo wespół z kwaszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie wpływają na ich florę, usprawniając w ten sposób trawienie. Lecz to nie wszystko! Ogórki kwaszone są nietuczące (to około 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę E, D i C, witaminy z grupy B, jak również wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, sód i selen. A co z sokiem z ogórków kiszonych? O ile doceniamy kwaśne smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu warzyw. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej albo wypić, bo w miarę kiszenia mikroelementy przedostają się częściowo do zalewy. Trzeba jednakże podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]