Kapusta kwaszona – pyszna i bardzo zdrowa kiszonka
23 marca 2022
Specyficzny smak kwaszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu dań i każdy Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Kiszona kapusta – czemu należy spożywać?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych w wyniku szukania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne przechowywanie pożywienia. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy zaakcentować, że w kapuście kwaszonej jest sporo substancji, które są nieodzowne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B6, B3). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi potasu, błonnika pokarmowego i żelaza. Jednocześnie to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, toteż rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.
Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie byłoby ich bez kapusty kiszonej
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy w przystawkach do dań, jak i jako najważniejszy ich element. Niegotowaną zazwyczaj je się ją jako surówkę z siekaną cebulką i tartą marchwią, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również artykuł, który wyśmienicie komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego robi się z niej nadzienie do pasztecików, pierogów czy łazanek. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak kapuśniak, bigos czy góralska kwaśnica.
Praktycznie każdy kucharz ma własny sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek dzisiaj nieczęsto zakwasza się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania jedzenia na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz dużych woreczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]