Lubisz barszcz czerwony? Gotuj go na zakwasie z buraków kiszonych

22 stycznia 2023

Jeśli chcesz zamówić czerwony barszcz na zakwasie, zobacz tutaj.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie na święta, którą jemy najczęściej podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z mięsnym farszem i do kartofli

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego nieznacznie słodkawy, a przy tym kwaskowaty aromat sprawia, że perfekcyjnie łączy się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – jedni przedkładają plastry kiełbasy, ziemniaki oraz jajo, inni zalewają nim uszka z grzybami, kapustą lub mięsem. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa obiadowa, ale również wyborna przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem lub chrupkiego krokieta z pieczarkami.

Należy zaznaczyć, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to postrzegane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również dużo żelaza, i z tej przyczyny poleca się je anemikom. Z kolei ze względu na fakt, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem chętnie spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na bazie zakwasu z kiszonych buraków!

Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa swoich ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę potrawę. Jedni lubią barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby podbić naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie ma więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przygotować samemu, ale okres fermentacji trwa około siedmiu dni. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo przez internet.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]