Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

17 lutego 2022

Kiszonki używa się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak notorycznie mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – duże ilości żelaza i witamin

Chyba każdy z nas za młodych lat spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same kisiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty często podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest cierpki, lecz niezwykle zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to w zasadzie bomba witaminowa! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także rozmaite minerały, jak cynk, żelazo oraz magnez. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże warto sięgać po niego regularnie, dlatego że działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, a więc może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też osobom, chorym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie powinno się nadużywać – zaleca się spożywać około 250 mililitrów soku na dzień.

Sok z kiszonych buraków ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne

Sok z kiszonych buraków jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który spożywamy również jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: wyostrza koncentrację, redukuje poziom cholesterolu, a zarazem dobroczynnie wpływa na przemianę materii. Mimo że buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego konsumpcji przez osoby borykające się z chorobami nerek lub reumatyzmem, jak również paniom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w ulubionym sklepie lub zamówić online na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju powinno się składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]