Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

28 stycznia 2024

Sól himalajską różową znajdziesz na http://bit.ly/31DBNDN.

Sól to związek chemiczny konieczny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu należy stosować je podczas gotowania?

Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale podbija smak potraw. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi cynk, selen czy żelazo, a zarazem nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podkreśla smak dań i jest dostępna zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do naszych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, cynku czy wapnia, a więc składników niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]