Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

26 czerwca 2023

W tym miejscu kupisz sok z kapusty kiszonej.

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wracają do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, kefir czy różnego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezbędne dla jego właściwego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich się znajduje?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu trzeba spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one także ochronę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]