Czym różni się piekarnia przemysłowa od rzemieślniczej?

13 listopada 2018

Chleb to jeden z najważniejszych elementów codziennego jadłospisu. Spożywamy go bardzo dużo, zatem najlepiej, jeśli okaże się on pierwszego gatunku. Nic więc dziwnego, że pieczone w fabrykach wypieki tracą ostatnio klientów – bywają niesmaczne, zaś po kilku dniach są już nieprzydatne do zjedzenia. Na polskich stołach ostatnio coraz częściej goszczą produkty wyrabiane tradycyjnymi sposobami i pozbawione syntetycznych domieszek poprawiających ich trwałość. Czemu dobrze je kupować? W jaki sposób one są produkowane? Jak działa rzemieślnicza piekarnia?

Rzemieślnicza piekarnia – jakie wypieki w niej nabędziemy?

Jak nietrudno stwierdzić, tradycyjna piekarnia w dużych miejscowościach (jak na przykład Kraków) swoją działalność opiera na rzemieślniczych chlebach. Zwykle bywają pieczone na zakwasie, choć łatwo znaleźć poza tym pieczywo drożdżowe. Oprócz tego miłośnicy tradycyjnych piekarni często kupują chleby, które w ostatnich dekadach wycofano ze sklepów – na przykład precle. Rzemieślnicze pieczywo dostarcza niekiedy również rozmaite nasiona oraz przetworzone owoce.

Plusy pieczywa z rzemieślniczej piekarni

Źródłem dobrej renomy rzemieślniczego chleba okazuje się przede wszystkim jego aromat – pod tym względem plasuje się znacznie wyżej niż pieczywo z fabryki. Atutem opisywanego pieczywa okazuje się również jego różnorodność – wśród setek odmian wszyscy ludzie kupią produkty dostosowane do swoich potrzeb. Nie można nie wspomnieć też tego, iż wypieki, które proponuje rzemieślnicza piekarnia są o wiele zdrowsze, gdyż nie dostarczają niebezpiecznych dla naszego zdrowia syntetycznych dodatków.

Adres firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]