Ponad pięć wieków obwarzanków krakowskich

24 maja 2019

Chcesz zamówić obwarzanki krakowskie? Koniecznie odwiedź tę stronę

Mają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę interesująco, natomiast znaleźć je możemy tylko w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją krakowskich cukierników. Dlaczego szczycą się tak szczególnym uznaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do Krakowa na początku zamierzają spróbować właśnie tego smakołyku?

Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?

Tradycja pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W kronikach pierwszy raz pojawiły się wiek po tym, kiedy zauważono, iż jadła je sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, jednak później na stołach obecne były też w innych miesiącach. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht ustanowił przywilej, według którego mogli produkować je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Podobną rzecz zrobiła 5 stuleci później Unia Europejska, wpisując je do spisu wyrobów tradycyjnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z łatwo zauważalną spiralną fakturą i wielkość około piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od początku produkowane są w myśl takiego samego przepisu. Ich nazwa i niepowtarzalny aromat są wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład sezamem tudzież makiem – i wkłada do piekarnika.

Adres firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]