Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

22 sierpnia 2019

Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.

Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do przechowywania znacznych ilości ukończonych już środków, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wspomniane wyżej właściwości sprawiają, iż zbiorniki nierdzewne są też znakomitym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki fermentacyjne w sektorze spożywczym

Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często stosowany w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W browarach, piekarniach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.